Truskawki - moc witamin
0
0
1 min

Właśnie trwa sezon na te smaczne owoce. Chciałabym Wam przybliżyć ich wartość odżywczą, bo warto wiedzieć, co kryją w sobie i ile korzyści z nich czerpiemy.
Inna nazwa to poziomka ananasowa (o czym niewiele osób wie). Truskawki można jeść w różnoraki sposób: na surowo, ale również nadają się na dżemy, konfitury, galaretki, musy, soki i napoje. Można też dodawać je do tortów i ciast.
ALE UWAGA! Owoce te silnie uczulają, więc jeśli ktoś ma tendencję do alergii, nie należy ich spożywać w dużych ilościach!
Posiadają wiele cennych witamin, takie jak: C, A, B1, B2 oraz PP. Zawierają również dużo magnezu, potasu i wapnia oraz pektyn. Truskawki mają właściwości silnie antyoksydacyjne, więc włączenie ich do diety pomaga chronić Nas przed stresem oksydacyjnym oraz opóźnia widoczne oznaki starzenia się (zmarszczki). W owocach tych kryje się również bromelina - to enzym, który ma właściwości przeciwzapalne, pomaga usuwać toksyny z organizmu, przyspiesza gojenie się ran, obrzęków i siniaków. Truskawki wskazane są przy diecie odchudzającej ze względu na niską kaloryczność. 100g owoców to tylko 30-35 kcal.
Z takich ciekawostek to powiem Wam jeszcze, że największym producentem truskawek są Stany Zjednoczone, bo aż około 1,5 mln ton tych owoców pochodzi właśnie z tego kraju. Polska w tym rankingu zajmuje dalsze miejsce, gdyż u Nas ta ilość waha się w granicach 200-300 tys. ton rocznie.
Mam jeszcze dla Was niespodziankę, ale to już w następnym wpisie :)
Czekam na komentarze i polubienia. Pozdrawiam
Komentarze ( 0 )