Jak skomponować odpowiednie menu na wesele?
0
0
3 min

Organizacja udanego przyjęcia weselnego składa się z kilku istotnych elementów. Jednym z najważniejszych jest skomponowanie odpowiedniego menu. Jak dobrać potrawy, aby zadowolić wszystkich gości? Oto podstawowe zasady jakimi należy się kierować, aby wesele stało się niezapomnianym przeżyciem dla Was i Waszych Bliskich.
Pamiętajcie o preferencjach Waszych gości
Jesteście fanami egzotycznych dań i odkrywcami nowych smaków? My także. Wiemy jednak, że wesele to nie czas na kulinarne eksperymenty. Komponując menu, zachowajcie proporcje pomiędzy kulinarnymi nowinkami, a tradycyjną kuchnią. Wśród Waszych gości na pewno znajdzie się kilku wielbicieli niekonwencjonalnych przysmaków, ale dominować będą tradycjonaliści, którzy nie wyobrażają sobie udanego przyjęcia bez rosołu z makaronem i rolady wieprzowej z kluskami śląskimi.
Zaufajcie szefowi kuchni
Zapewne pierwszy raz organizujecie przyjęcie tej rangi, tymczasem my mamy ich za sobą bardzo wiele. W naszej ofercie znajdziecie kilka propozycji menu w różnych przedziałach cenowych:
Wśród nich dominują powszechnie znane i lubiane tradycyjne dania weselne, które zasmakują większości zaproszonych. W razie dylematów, czy na druga kolację lepszy będzie barszcz z pasztecikiem z ciasta francuskiego, czy może pikantny gulasz z fasolą i chili zdajcie się na wiedzę i doświadczenie szefa i członków zespołu Cateringu Żarełko.
Zapewnijcie odpowiednią ilość dań
Weselne ucztowanie trwa właściwie cały czas, a stoły – taki już nasz obyczaj - są bez przerwy pełne. Na przyjęciu weselnym trwającym ok. 12 godzin podaje się zazwyczaj od 4 do 5 dań ciepłych (w tym obiad). Posiłki powinny być serwowane co godzinę lub półtorej – o właściwe tempo dbać będzie obsługa sali. Komponujcie menu z rozmysłem, po sytych posiłkach, np. bograczu, zaproponujcie weselnikom coś lżejszego, np. roladki ze schabu ze szpinakiem i serem feta.
Weźcie pod uwagę porę roku
Pora roku, podczas której, odbędzie się Wasze wesele powinna mieć wpływ na dobór menu. Latem idealne będą lżejsze dania i dodatki z sezonowych warzyw, np. mizeria czy sałatka z rukoli. Zimą lepiej zasmakuje czerwona kapusta na ciepło z podgrzybkami. W cieplejszych miesiącach należy uważać na dania, które szybciej tracą świeżość, tj. sałatki z majonezem czy galaretki.
Zadbajcie o urozmaicenia dla dużych i małych
Goście lubią być zaskakiwani dodatkowymi atrakcjami kulinarnymi. Wasze menu nie musi być podawane wyłącznie na stołach; wiele osób doceni dodatkowy bufet, np. w formie domku wiejskiego, gdzie będzie można rozkoszować się smakiem swojskich wędlin czy zjeść kromkę świeżego chleba ze smalcem.
Planując niespodzianki, nie zapominajcie o dzieciach, są przecież równoprawnymi i wyjątkowymi gośćmi! Przygotujcie dla nich coś naprawdę ekstra, np. czekoladową fontannę. Płynną czekoladą będą mogły napełniać kubeczki, a następnie zanurzać w niej truskawki. Oczywiście takie urozmaicenia oznaczają nadprogramowe koszty, ale... kiedy szaleć, jak nie w wesele?
Nie zapominajcie o estetyce stołów
Jemy przede wszystkim oczami. Serwowane dania powinny być nie tylko ciepłe i smaczne, ale również estetycznie podane na ładnie udekorowanych stołach. Zdobienia nie powinny jednak przeszkadzać i ograniczać gości. Zachowajcie umiar, przesadny wystrój nie sprzyja biesiadowaniu.
Może być problem z wyborem weselnych dań?
Wybór weselnych dań to niełatwa sprawa, a podczas debat o wyższości schabowego nad roladą nierzadko dochodzi do rodzinnych kłótni. To Wasz wielki dzień i to Wy decydujecie o menu, ale zadowoleni muszą być także goście. W końcu z myślą o nich urządzacie to najhuczniejsze przyjęcie w Waszym życiu. Pamiętajcie, jak w większości sytuacji życiowych, tak i tu, zbawienny okazuje się kompromis.
Nie pozwólcie jednak na to, aby organizacja wesela zaczęła sprawiać Wam kłopot, bo przecież nie o to chodzi w tym najpiękniejszym i niepowtarzalnym dniu każdego z nas. Jesteśmy po to, aby pomóc Wam w przygotowaniach, a podczas wesela skoordynujemy wszystko tak, abyście nie musieli martwić się o to, czy czegoś brakuje na stołach i przeżyli ten dzień radośnie - bez nerwów i stresu, zapamiętacie go do końca życia!
Skontaktujcie się z nami: 660 357 077 lub poczta@cateringcieszyn.pl i opowiedzcie nam o swoim wymarzonym weselu, a my odpowiednio dobierzemy menu.
Komentarze ( 0 )