Szanujemy Twoją prywatność. Nie nawidzimy SPAMU tak jak Ty i nie robimy tego w trosce o jak najlepsze relacje z Tobą. Tworzenie konta oznacza, że odpowiadają Ci Warunki korzystania z usługi ,firmy Polityka prywatności oraz Warunki korzystania z plików cookie.


Mleczko kurkumowe


3

0

2 min

Co to za zamieszanie w temacie kurkumy? Czy to tylko kolejna moda w świecie maniaków zdrowia, czy też jest to coś, co warto zatrzymać w swojej spiżarni na zawsze?

Korzyści zdrowotne kurkumy są znane w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej od setek lat. Naukowe potwierdzenia nie było potrzebne, ponieważ zdrowotne efekty w życiu codziennym stanowiły wystarczający powód, by nie rezygnować z głęboko zakorzenionych tradycji leczenia żywnością.

Dziś wiemy, że jasnożółty, z pozoru niepozorny cud natury zawiera jedną z najsilniejszych polifenoli o nazwie kurkumina. Kilka ostatnich badań wykazało, że kurkumina może indukować apoptozę, proces który wyzwala samozniszczenie i eliminację uszkodzonych komórek oraz ma silne działanie przeciwzapalne. Potrzebne jest dodatkowe naukowe potwierdzenie zbawiennego oddziaływania kurkumy na komórki nowotworowe. Traktowanie jednego produktu jako lekarstwa na wszystko nie wystarczy, abyśmy stali się kuloodporni. Ważne jest aby jeść, żyć i myśleć zdrowo. Spójrzmy na regularne użycie kurkumy jako na pierwszy krok w swoją zdrową i świetlaną przyszłość!

Mleczko kurkumowe jest jednym z najbardziej wartościowych napojów przed pójściem na spoczynek. Będzie koić i relaksować twój zabiegany umysł, pozwalając na kolorowe sny, których nic nie będzie w stanie zakłócić.

Jaka jest historia związku czarnego pieprzu i kurkumy? Czasami obecność korzystnych substancji w danym produkcie żywnościowym nie pokrywa się z możliwością ich absorbcji przez nasz organizm. Magiczne połączenie! Żelazo lepiej wchłaniamy w obecności witaminy C, wapń w towarzystwie magnezu, a także Bonnie nie znaczyłaby wiele bez Clyde. Pieprz czarny zawiera piperydynowy alkaloid, który pomaga w zwiększeniu biodostępności kurkumy, dzięki czemu ma mocniejsze oddziaływanie na nasz organizm. Przydatna sztuczka do zapamiętania!

Składniki:

  • 1 szklanka mleka, (można użyć alternatywnego mleka roślinnego lub organicznego mleka koziego mleka,jeśli nadal spożywasz produkty zwierzęce)
  • Kawałek wielkości palca świeżej kurkumy lub 0,5 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta soli himalajskiej różowej
  • szczypta cynamonu i wanilii
  • 1 łyżeczka cukru palmowego kokosowego opcjonalne
  • szczypta czarnego pieprzu

Instrukcje:

Wlać mleko do rondla; dodać sól, pieprz i cynamon. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. W przypadku korzystania z kurkumy w proszku, dodaj do gorącego mleka i dobrze wymieszaj, jeśli używasz świeżej kurkumy to mleko umieść w blenderze, dodaj korzeń kurkumy i zmiksuj. Możesz dodać cukier kokosowy.

Życzę ci kurkumowych przyjemności!

Daria

Komentarze ( 0 )